Vrijwilliger worden?

Hospice Zwolle draait nagenoeg volledig op de inzet van vele vrijwilligers – zorgvrijwilligers en anderen die zich betrokken voelen bij de verleende zorg in een hospice. Onderstaand een uitleg voor welke werkzaamheden vrijwilligers nodig zijn.

Zorgvrijwilligers

Bij Hospice Zwolle is een zorgvrijwilliger iemand die er wil zijn voor de ander. Iemand die vanuit zijn of haar gevoel de gast en zijn naaste wil ondersteunen met zorg, tijd en aandacht. We verwachten van de zorgvrijwilligers geen verpleegkundige of zorgachtergrond, zij doen immers geen verpleegkundige handelingen.
Voor u als zorgvrijwilliger aan de slag kunt, volgt u eerst een verplichte cursus van ongeveer negen dagdelen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen op eenzelfde manier werkt.

Overige vrijwilligers

Om een huis te kunnen draaien, moet veel werk worden verricht. Ook hiervoor doen we zoveel mogelijk een beroep op vrijwilligers. Bij deze werkzaamheden kunt u denken aan:

Het huishouden: De ‘grotere’ huishoudelijke klussen waar de zorgvrijwilliger niet aan toe komt, zoals het ramen lappen of een grote beurt voor de keuken.
Welzijn: Van het verzorgen van een mooie make-up tot het wassen en knippen van het haar. En van een ontspannen massage tot een pedicure of manicure behandeling. Het zijn allemaal activiteiten waarmee u de gast kunt verwennen. Ook aandacht voor het geestelijk welzijn door een geestelijk verzorger, ongeacht de geloofsovertuiging, valt hieronder.
Groenonderhoud: Het onderhoud van het groen buiten (gras maaien, schoffelen, harken en snoeien) en van alles wat binnen groeit en bloeit (bloemen, planten).
IT: De verantwoordelijkheid voor het computersysteem en de telefooncentrale.

Onderhoudsklussen: Van het ophangen van een schilderij tot het vervangen van een lamp, alles wat klein onderhoud betreft. Het groot onderhoud wordt gedaan door de eigenaar van het huis.
Organisatie/promotie: Helpen bij het organiseren van activiteiten die gericht zijn op het werven van donateurs.
Administratie: De coördinatoren ondersteunen in hun administratieve taken.

Het werken als vrijwilliger in Hospice Zwolle is niet vrijblijvend. We verwachten van de zorgvrijwilligers dat zij op regelmatige basis (minimaal vier of acht uur per week) beschikbaar zijn, zodat we samen continu zorg kunnen leveren. Ook bent u als zorgvrijwilliger verplicht regelmatig een bijscholingstraining te volgen.

Terminale Zorg thuis

Ook in een thuissituatie kan een beroep gedaan worden op ondersteuning in de terminale zorg door vrijwilligers, in dit geval vrijwilligers van Terminale Zorg. Hét verschil met zorg en ondersteuning in Hospice Zwolle, is de omgeving en de situatie. In het hospice werken vrijwilligers samen voor maximaal vijf gasten. Thuis is de vrijwilliger vaak alleen – als de mantelzorger slaapt of even niet thuis is.
Spreekt terminale zorg thuis u aan, kijk dan eens op ZwolleDoet!

Aanmelding

Na aanmelding als vrijwilliger wordt u uitgenodigd voor een algemene informatiebijeenkomst of een gesprek met één van de coördinatoren. In dit gesprek worden van beide kanten de verwachtingen en mogelijkheden besproken.

Hebt u belangstelling om als vrijwilliger een bijdrage te leveren? Meld u dan aan via onderstaand formulier.

Aanmelden vrijwilliger