Vrijwilligers

Hospice Zwolle draait nagenoeg volledig op de inzet van vele vrijwilligers – zorgvrijwilligers en anderen die graag iets betekenen voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn. De coördinatie ligt in handen van twee betaalde krachten. De zorgvrijwilligers draaien 4-uursdiensten en zijn iedere dag tussen 7.00 en 23.00 uur in tweetallen aanwezig. De overige vrijwilligers doen hun 'klussen' wanneer ze nodig zijn. 's Nachts (tussen 23.00 en 07.00 uur) is er een professional van de thuiszorg in huis.

Aanmelden

Zorgvrijwilligers

Zorgvrijwilligers

De grootste groep vrijwilligers (zo'n 80) is actief als zorgvrijwilliger. Anders dan het woord misschien doet vermoeden, hoeft een zorgvrijwilliger geen zorg-achtergrond te hebben. Medische en verpleegkundige (be)handelingen liggen namelijk volledig bij de huisarts en thuiszorg.
Zorgvrijwilligers zorgen voor de gasten en hun naasten zoals mantelzorgers dat thuis doen. 

De belangrijkste rol van een zorgvrijwilliger is 'er zijn'. Zij zijn er

 • als gastvrouw of gastheer voor naasten en bezoek
 • om te zorgen voor eten en drinken
 • om te ondersteunen bij de algemene dagelijkse zorg
 • om een luisterend oor te bieden
 • voor licht huishoudelijk werk (zoals was en afwas)
 • om rustig bij een gast te gaan zitten als daar behoefte aan is

Kennismaking

Denkt u er over om zorgvrijwilliger te worden, dan nodigen wij u uit voor een kennismakingsgesprek en vragen wij u om een keer een dagdeel mee te lopen met onze vrijwilligers. Dat geeft u en ons de mogelijkheid om te zien of het inderdaad iets voor u is.

Training

Als we vervolgens van beide kanten ja zeggen, kunt u nog niet meteen beginnen. U volgt eerst nog een training van de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) en een scholing transfertechnieken. Daarna zijn er regelmatig bijscholingen en teamoverleggen.
De training wordt gegeven op het moment dat er weer behoefte is aan een nieuwe groep vrijwilligers. Daarom kan het soms even duren voor u van start kunt.

Van onze zorgvrijwilligers verwachten wij dat ze minimaal eens per week een dienst van 4 uur draaien, dat ze een dienst per week als reserve beschikbaar zijn en dat ze eens per maand een dienst doen in het weekend.

Er zijn ...

Hier wilde ik vrijwilligerswerk doen. Ik vind het mooi om mensen in de laatste fase van hun leven bij te mogen staan. Wij zorgen dat het draait in huis. We smeren boterhammen, doen de was, zijn gastvrouw of gastheer en hebben alle tijd voor een gesprek als iemand daar behoefte aan heeft. Doordat wij hier zijn, krijgen naasten alle tijd en aandacht voor hun dierbare. Door 'er te zijn' voegen we geen dagen meer toe aan het leven, maar wel leven aan de dagen.

Vrijwilliger
Overige vrijwilligers

Overige vrijwilligers

Hospice Zwolle lijkt in verschillende opzichten op een gewoon huis, er zijn dan ook veel (huishoudelijke) taken te doen. De grotere huishoudelijke werkzaamheden worden gedaan door thuiszorgmedewerkers. Voor het groot onderhoud komt de huiseigenaar en iets als het wassen van de ramen wordt gratis gedaan door een Zwols schoonmaakbedrijf. Voor het overige doen we zoveel mogelijk een beroep op vrijwilligers. U kunt dan denken aan:

 • het bijhouden van de tuin
 • klein onderhoud in huis
 • ICT
 • welzijnsactiviteiten zoals massage of schoonheidsbehandelingen
 • PR-activiteiten

Heeft u interesse? Wij gaan graag met u in gesprek.

Aanmelden als vrijwilliger

Na aanmelding als vrijwilliger wordt u uitgenodigd voor een algemene informatiebijeenkomst of een gesprek met één van de coördinatoren. In dit gesprek worden van beide kanten de verwachtingen en mogelijkheden besproken.

Heeft u belangstelling om als vrijwilliger een bijdrage te leveren? 
Meld u dan aan via onderstaand formulier.

Door het vrijwilligersformulier te versturen gaat u akkoord met onze privacyverklaring.