“Als ik wakker word, zwaai ik even naar haar”

Dat is nu verleden tijd. Hospice Zwolle ontving samen met andere zorgorganisaties in Zwolle het koppelbed. Joke, coördinator van het hospice laat weten dat ze meteen het bed in gebruik hebben genomen. “We hebben momenteel een gast van wie de partner regelmatig blijft slapen. Voorheen werd er geslapen op een opklapbed dat veel lager is dan het hoog-laagbed waar de partner op ligt. Hoe mooi is het dat ze nu bij elkaar kunnen liggen, elkaar aanraken en in de ogen kijken”.

Herenigd waar je eerst bruut gescheiden bent

De overige zorgorganisaties beamen deze behoefte die zij al langere tijd zien zowel in de thuiszorg als ook binnen een zorginstelling. Henriette Frater van de Zonnehuisgroep laat weten dat mensen soms al 50-60 jaar bij elkaar zijn en bruut gescheiden worden. Nu is er de mogelijkheid om zo nu en dan weer gewoon bij elkaar te slapen. Wat een verbetering!
Er worden steeds meer jonge mensen opgenomen binnen een zorginstelling of ontvangen thuis zorg. Denk maar aan mensen met ALS, MS of mensen die kanker krijgen. Vaak nog met jonge kinderen en partner.  

Het Roparun team Run2Day uit Zwolle overhandigde bij Zorgspectrum Het Zand officieel het koppelbed. Zij hebben maar liefst 15 koppelbedden mogelijk gemaakt voor de regio IJssel-Vecht. Het Roparunteam liet weten het enorm fijn te vinden om te horen hoe het koppelbed aansluit bij een behoefte. Ter plekke gaven zij een demonstratie van het samen tegen elkaar aanliggen in het koppelbed.

De Bijrijder

181019 koppelbed van Roparun kleinHet koppelbed, de Bijrijder, is er sinds januari 2018. Gert-Jan van Dijk van Multisleep ontwikkelde op vraag het koppelbed. “Veel ideeën passeerden en uiteindelijk leidde de eenvoud en simpelheid van de oplossing tot een sterk uniek product. Zo moest het bed gemakkelijk los te koppelen zijn en vlug te verplaatsen, bruikbaar zijn aan twee kanten, mee kunnen met een hoog-laagbed, etc”. De motivatie van Gert-Jan om in dit project te stappen is kort samen te vatten. “Het is uniek, naasten kunnen nu samen met hun dierbare in bed liggen om zo intimiteit te ervaren en afscheid te nemen. Dat maakt het waardevol”

 

Maar liefst negen zorgorganisaties in Zwolle en omgeving hebben het koppelbed mogen ontvangen.

Persbericht van: Netwerk palliatieve zorg IJssel-Vecht en Noordoost Overijssel

Op RTV Focus Zwolle staat een filmpje van de overhandiging.