De zorg in Hospice Zwolle

Het besluit om in de laatste levensfase te kiezen voor verblijf in een hospice is vaak ingrijpend. Op deze plek wordt het afscheid definitief. Hospice Zwolle is een bijna-thuis-huis. Dat betekent dat iedere gast een eigen kamer heeft met eigen sanitair. En door persoonlijke dingen van thuis mee te nemen, maakt elke gast er een plek van waar hij of zij zich vertrouwd voelt. 

Anders dan thuis zijn er in het hospice altijd twee vrijwilligers die onze gasten veel zorg uit handen nemen. Zij zijn er voor de dagelijkse (niet-medische en -verpleegkundige) zorg, schenken koffie, verzorgen de maaltijden, doen de was en zijn een luisterend oor als ze voelen dat daar behoefte aan is. De wens van de gast staat altijd centraal. Zolang als mogelijk bepaalt hij samen met zijn naasten hoe zijn leven eruit ziet en hoe de dag verloopt. Net als thuis. 

Veelgestelde vragen

Mantelzorgers

Mantelzorgers

Voor naasten is de laatste levensfase van een dierbare vaak een tijd van hollen en stilstaan. Naast verdriet om het nadere afscheid is er nog zoveel meer dat om aandacht vraagt. Bezoek, boodschappen, zorg, andere gezins- of familieleden, het huishouden - alles 'moet doorgaan'. Soms gaat dat zo vanzelf dat er niet genoeg tijd en rust overblijft om even stil te staan bij de dingen die op dat moment écht belangrijk zijn. Op zo'n moment voelt u zich misschien meer mantelzorger dan partner of ouder of kind...

In het hospice blijft u die mantelzorger. Maar u krijgt er ook weer ruimte om méér te zijn dan dat, om weer die geliefde te zijn of dat kind. Onze vrijwilligers ondersteunen u namelijk in de praktische zorg voor uw naaste, waardoor u tijd en aandacht overhoudt voor elkaar. Uiteraard blijft u zo betrokken als u zelf wilt. De zorg wordt u niet uit handen genomen als u dat niet wilt, u krijgt de ondersteuning waar u behoefte aan heeft.

Wilt u blijven slapen, dan kan dat op het opklapbed dat overdag dienst doet als bijzettafel. Daarnaast beschikken we over een koppelbed. Daarmee maken we van een eenspersoons- een tweepersoonsbed, zodat u ook in het hospice nog lekker samen in bed kunt liggen. Ook is een van onze kamers ingericht als logeerkamer, waar naasten in overleg gebruik van kunnen maken.

Ook mee-eten is altijd mogelijk (tegen een kleine vergoeding). 

In Hospice Zwolle kennen we geen bezoekuren. Bezoek is altijd welkom, uiteraard in overleg met de gast en zijn naasten.

Vrijwilligers

Hospice Zwolle is een bijna-thuis-huis. Daarmee bedoelen we dat het bijna gaat zoals thuis. Mantelzorgers en vrijwilligers zijn er voor de verzorging en de dagelijkse dingen. Huisarts en thuiszorg komen volgens afspraak of als daar behoefte aan is.

De vrijwilligers van Hospice Zwolle zijn degene die ervoor zorgen dat het huis altijd open is. Zeven dagen in de week zijn ze van 's ochtends zeven tot 's avonds elf uur in tweetallen aanwezig. Iedere vier uur wisselen ze elkaar af en dragen ze de zorg aan elkaar over. 's Nachts is er altijd een verpleegkundige van Icare of Carinova, de thuiszorgorganisaties die de nachtzorg in ons huis op zich hebben genomen. 

De belangrijkste taak van de vrijwilligers is dat ze 'er zijn'. Zij maken het mogelijk dat gasten bij ons kunnen verblijven. Zo zijn zij er om

 • te zorgen voor het eten en drinken
 • met de gast naar buiten te gaan als dat nog kan
 • een luisterend oor te bieden
 • licht huishoudelijk werk te doen
 • rustig bij een gast te gaan zitten als daar behoefte aan is
 • comfortzorg te bieden
 • te ondersteunen bij de algemene dagelijkse zorg

U mag de vrijwilligers altijd alles vragen, zij proberen zoveel als mogelijk aan uw wensen te voldoen.

Professionele zorg

Professionele zorg

Mensen bouwen in hun leven vaak een bepaalde band op met hun huisarts en, als dat aan de orde is, ook met de verpleegkundigen van de thuiszorg. In de laatste levensfase is het fijn om op hen terug te kunnen vallen. Het zijn vertrouwde gezichten en mensen aan wie niet alles opnieuw hoeft te worden uitgelegd - je kent elkaar al lang.

Daarom doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat die vertrouwde huisarts en die fijne verpleegkundige van de thuiszorg mee kan naar het hospice. Zodat zij u tot het einde kunnen verzorgen. Is dit vanwege de afstand toch niet mogelijk, dan zorgen wij voor een vervangende huisarts en thuiszorgorganisatie die in goed overleg de zorg overneemt.

Hier heb ik rust ...

Tot ongeveer twee weken geleden kon ik mezelf nog redden. Heel moeizaam, maar het ging. Het moment was bereikt dat er een groot netwerk ingeschakeld zou worden van allemaal vrienden en collega’s, die overdag en ’s nachts bij mij zouden komen. Maar dat was zo’n geregel en gedoe. Vaak zat ik ’s middags zelf nog te bellen om te zorgen dat er ’s nachts iemand bij me kwam. Als er geen partner is die dat soort dingen kan doen, dan is het eigenlijk niks. Nu ben ik blij dat ik hier ben. Hier heb ik rust. Het is een vijfsterrenhotel, een mooier plekje kun je niet wensen. Ik heb alleen moeten leren vragen, maar dat is niet erg. Ik mag alles vragen en er wordt me niks opgedrongen, dat is fijn.

Gast
Comfortzorg

Comfortzorg

Met comfortzorg bedoelen we aanvullende zorg. Aanvullend op de zorg die u al van de verpleegkundigen en vrijwilligers ontvangt en die kan helpen om klachten als pijn, onrust, angst, slapeloosheid en vermoeidheid dragelijker te maken. Comfortzorg kan zorgen voor meer ontspanning, verlichting en welbevinden in de laatste levensfase. 

In Hospice Zwolle wordt deze aanvullende zorg geboden door vrijwilligers en/of professionals die aan ons zijn verbonden. Soms kan er een reden zijn waarom een bepaalde vorm van comfortzorg niet voor u geschikt is, we overleggen dan met uw huisarts over wat wel mogelijk is. 

Aan welke comfortzorg kunt u denken?

Hospice Zwolle biedt de volgende mogelijkheden:

 • een schoonheidsspecialiste voor bijvoorbeeld een gezichtsbehandeling, massage, hand- of voetverzorging *
 • een pedicure *
 • een kapper
 • handmassage door een van onze vrijwilligers
 • aromatherapie met gebruik van etherische oliën die een ontspannende werking hebben
 • samen (voor)lezen of zingen
 • uw levensverhaal (laten) opschrijven
 • ontspannen door (live) muziek te luisteren op uw kamer of in de huiskamer. Zijn uw naasten muzikaal en willen ze bij u op de kamer of in de huiskamer komen spelen? Ze zijn van harte welkom.
 • met de wensambulance naar een plek die u nog graag wilt bezoeken

* tegen betaling

De laatste levensfase biedt tijd om een goed gesprek aan te gaan over gedachten en gevoelens die aandacht vragen. Dit kan veel verlichting geven tijdens het stervensproces. We hebben een aantal professionals die u op dit vlak kunnen helpen. Zo kunt u denken aan een spiritueel medium, een verlies- en rouwtherapeut, een geestelijk verzorger of beeldende begeleiding.

Heeft u een andere wens die hier niet wordt benoemd? Laat het ons weten, er zijn vast mogelijkheden.

Hoe werkt het?

Maak uw wensen kenbaar aan de vrijwilligers, thuiszorg of coördinator. Samen met u of uw familie kijken zij dan naar de mogelijkheden. Soms kan comfortzorg niet meteen worden gegeven, een afspraak maken is dan wenselijk.

Veel gestelde vragen

Kan ik komen kijken?

Elk laatste weekend van de oneven maanden (januari, maart, etc.) organiseren wij op vrijdagmiddag en zaterdagochtend inloopmomenten voor mensen die nadenken over een eventueel verblijf in het hospice. U kunt dan gewoon even binnenlopen voor een kop koffie, een ontspannen gesprek aan de keukentafel en een kleine rondleiding door het huis.
In de agenda ziet u wanneer het volgende inloopmoment is.

Wilt u op een ander moment komen kijken, bel dan 038 76 32 505 om een afspraak te maken met een van onze coördinatoren.

Hoe meld ik mij aan?

Wanneer uw arts verwacht dat uw levensverwachting niet langer dan drie maanden zal zijn, kan hij u aanmelden voor een plek in het hospice. Ook de verpleegkundige van de thuiszorg of de transferverpleegkundige van het ziekenhuis kan dat dan doen. Uiteraard mag u ook zelf aangeven dat u de laatste fase in het hospice wilt doorbrengen.

In overleg tussen de coördinator van het hospice, de huisarts, thuiszorg of transferverpleegkundige wordt gekeken of Hospice Zwolle de meest geschikte plek voor u is. De coördinator besluit uiteindelijk of een verblijf in het hospice daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Als er vervolgens een kamer beschikbaar is of naar verwachting op korte termijn beschikbaar komt, maakt de coördinator alles klaar om u te kunnen ontvangen. Dat betekent dat zij contact legt met u of uw naasten, met de huisarts en de thuiszorg. Als u in de gelegenheid bent om voor die tijd nog een bezoek te brengen aan het hospice, dan kan dat altijd.

Krijg ik de zorg vergoed?

De zorg die u krijgt van de huisarts en de thuiszorg, wordt door de verzekeraar vergoed.

Voor uw verblijf in Hospice Zwolle vragen wij een eigen bijdrage van 40 euro per dag voor voorzieningen zoals logies, eten en drinken, linnengoed, energiekosten. Bent u aanvullend verzekerd dan bestaat de kans dat de ziektekostenverzekeraar deze eigen bijdrage voor een belangrijk deel vergoedt. 

Deze eigen bijdrage mag voor u geen belemmering zijn om naar het hospice te komen. Als de hoogte van de eigen bijdrage voor u een probleem is dan kunt u hierover contact opnemen met één van onze coördinatoren.

Wat als er geen plek is?

Als er geen kamer vrij is, bekijkt de coördinator met de zorgvrager (huisarts, thuiszorg, transferverpleegkundige) de mogelijke opties:

 • hulp van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Thuiszorg
 • plaatsing op de wachtlijst
 • verwijzing naar een ander hospice
 • mogelijk extra uren professionele inzet in de thuissituatie
   
Houd ik mijn eigen huisarts en thuiszorg?

We zien het liefst dat uw eigen huisarts en thuiszorgorganisatie ook in het hospice voor u blijven zorgen. Soms kan dit echter niet. Vaak is dat omdat u te ver weg woont van het hospice en het dus praktisch niet mogelijk is dat uw huisarts en thuiszorg naar het hospice komen. De coördinator regelt dan een vervangende huisarts en thuiszorgorganisatie voor u.

Kan ik altijd op bezoek komen?

We kennen geen bezoekuren, de deur van Hospice Zwolle staat 24 uur per dag open. Dat wil zeggen: u bent altijd welkom en hoeft alleen maar even aan te bellen. Uiteraard is bezoek wel in overleg met de gast, wij gaan uit van zijn wensen.

Kan ik blijven slapen?

Ja, naasten kunnen blijven slapen. We hebben daarvoor verschillende mogelijkheden.

Mocht u als partners in hetzelfde bed willen slapen, dan kunnen wij een koppelbed plaatsen waardoor het eenpersoonsbed verandert in een tweepersoonsbed.

Daarnaast staat op elke gastenkamer een opklapbed, dat overdag in gebruik is als bijzettafeltje.

We hebben ook een aparte logeerkamer waar naasten - in overleg - gebruik van kunnen maken.

Voor een overnachting vragen we een vrijwillige bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor wassen en schoonmaak.

Kan ik blijven eten?

Als bezoek kunt u blijven eten. U kunt zelf voor een maaltijd zorgen of gebruik maken van de maaltijden van het hospice. Daar vragen wij dan wel een kleine bijdrage voor.

Kan ik mijn (klein)kinderen mee op bezoek nemen?

Uiteraard kan dat. Iedereen is welkom in Hospice Zwolle. Achterin het huis hebben we een aparte speelkamer waar kinderen of jongeren zich even kunnen terugtrekken als ze daar behoefte aan hebben. Er staan relaxstoelen, er is een tv met een spelcomputer, er zijn spelletjes en er is speelgoed voor de kleinere kinderen.